Reiseblogg

Følg med oss på reisene våre her!

fredag 22. februar 2019

7.dag Chennai 21.2.19

 
Gaten vi går inn i for å komme til denne slummen er full av små "butikker", alle med hver sin type del til biler og vaskemaskiner - utstilt i et sirlig system. Når vi kommer, blir vi hilst forsiktig velkommen. Nysgjerrige blikk, barn som napper i punjabien vår. Skeptiske voksne. Likegyldige gamle. 

Vi setter opp den medisinske klinikken og gjør klar frisørstolene ute, den aller første frisøren som har vært i dette strøket. Flere og flere kommer til, og i løpet av en times tid får både hårklipping og legesjekk en kø av folk som venter. Noen vil bli bedt for i et hjørne. Et yrende kaos, voksne like ivrig som barn. De minste rugges i søvn mens søsken, mødre, de eldste og noen fedre får helsesjekk. Det går mest i forkjølelse og astmasymptomer, noen har sår som må stelles og noen har høyt blodtrykk som må ettersjekkes på sykehus. Legen og frisørene våre jobber på spreng, med lokale tolker til god hjelp. Vi andre trår til med norske folkeviser, prat, latter, det blir en utrolig stemning. 

Mørket senker seg. Det deles ut godteri, stemningen er munter. Noen småjenter danser og synger mens vi klapper. Det kommer kanner med chai og matos fra bålet som fyres opp utenfor husene legger  en fin røyk over gatene. Vi pakker og gjør oss klar til turen tilbake. Noen unger følger oss gjennom gatene, helt til bussen. De gjør high five, vinker og gir smellkyss til de rare hvite "didiene" fra Norge. 

Takk for oss. Dere har gitt oss en uforglemmelig opplevelse 🧡
 
 


 


6.dag Pune/Chennai 21.2.19

I dag har vi hatt en god frokost sammen med Manno og Binu. Latter og tårer ble delt, vi er alle så takknemlige for hjerteforholdet vi har til disse to fantastiske menneskene.
Takk til alle i Pune som har gjort dette oppholdet så verdifult.

Nå går turen til Chennai og vi gleder oss over nye møter !

onsdag 20. februar 2019

5.dag Pune 20.2.19


"They are like trees planted along the riverbank, bearing fruit each season without fail." Psalm 1:






We each got a precious gift today. A little light bowl the kids in a day center has made. The name of the center in the middle of red light district means "light": the teachers believe that these children must be given light and hope - whether they come for an hour or a day.
Their mothers are prostitutes and the kids are with them at work. The daycenter is a cherished break for them to eat, play, learn to read and write, get cleaned up and sleep in protective surroundings. 

4.dag Pune 19.2.19

FOR ET SAMMENTREFF!
Denne dagen var avslutningsdagen for 10-årig skolegang for 6 jenter ved Pune-homes (engelsk hindu-skole med 300 elever). Jentene hadde pyntet seg i sine flotte sarier og kunne fortelle om en rørende siste skoledag hvor disse jentene hadde reist seg og takket lærerne sine for disse årene. Dette er spesielt sterkt å høre om siden de fleste andre der hadde sine egne familier.


Det er tradisjon at familiene spanderer noe ekstra på disse avgangselevene denne dagen og når medelever kunne fortelle at de skulle på SPA etter skolen, fortalte "jentene våre" at de skulle få "special treatment" av utlendinger! Skal si vi fikk en fantastisk kveld med dem. De nærmest kastet    
seg om halsen vår da vi kom. Etter litt dans og samtaler ble det frisørsalong med klipp og krøll, sminke, ansiktsbehandling, henna-maling og jentefjas som i ethvert tenåringshjem.


 

Legene våre :) 
Jentene hadde en introduksjon av seg selv og det var spesielt hyggelig å høre hvor bra det går med S som har kommet langt i sin legeutdannelse. Dette er ei smart jente som kom til dem fra Nepal da hun var 12 år gammel. Hun hadde lite skolegang, men på få måneder tok hun igjen de andre og kunne starte rett i 4.klasse slik at hun kunne gå sammen men andre fra hjemmet der.  Drømmen hennes er å reise tilbake til Nepal å jobbe som lege. Men før det ville hun spare penger og reise en tur til Norge for å besøke alle "diddiene" (tantene) der.















Kvelden ble avsluttet tradisjonen tro på restauranten Georges hvor vi tok med jentene og familien Binu og Manu. Dette flotte ekteparet har fulgt opp jentene i alle år. De er som fosterforeldre både for disse og guttene vi var sammen med for et par dager siden. Det ble et flott langbord med fantastisk mat (den beste vi får i India) og utrolig hyggelig selskap.


mandag 18. februar 2019

3.dag Pune 18.2.19

Besøk hos Anu Silas prosjekt Vanitashary, som betyr jentebarn-beskyttelse. Dette var ett av tre prosjekt hun nå driver. Planen fremover er å bygge en stor skole på landsbygda med plass til opp til 3000 barn.
I dag fikk frisørene våre jobbet litt. De fleste fikk en hårklipp, noen fikk legesjekk av legen vår og alle fikk sang- og fortellerstund.






 Denne jenta ble klippet som en gutt fordi hun ble sendt ut av huset på kvelden/natta da faren mishandlet mora. Det er tryggere for henne å se ut som en gutt. Hjerteskjærende å høre om. Vi er så glade for at denne jenta har en trygg plass hos Anu.


Omsorg, varme blikk og gode hjerter ble delt i dag



Andrea og Anne Kari satt og tegnet med noen av barna. 



Historien om Epleblomsten ble fortalt av Torild




Vi er målløse over det arbeidet vi fikk se. Det var stort å oppleve de voksnes engasjement, barnas glade ansikt og Anu`s utrolige historie. Hun var selv et barnehjemsbarn og har opplevd mye i sitt relativt unge liv. Nå vier hun livet sitt til arbeidet hun og ektemannen startet sammen, men som dessverre han ikke fikk oppleve så lenge da han døde av hjerneslag for 18 år siden. Da var han 39 år og hun 28 år gammel med 5 barn. 




søndag 17. februar 2019

2. dag Pune 17.2.19

 Vi startet med dagen besøk av Dr. Edwards. Det var et godt og sterkt møte hvor hun delte livet sitt og hvordan hun har jobbet med prostituerte og HIV/Aids-syke barn siden 1994. I år blir den tøffe dama 80 år og hun er ingen bedagelig pensjonist. Hver dag fra kl. 10 til kl. 15 jobber hun på et dagsenter for barn mellom 2 til 5 år. Hun er utdannet lege og gynekolog og kunne fortelle mange historier om hvordan hun har hjulpet mennesker som ingen andre ville røre. Hun gav oss et grundig innblikk og forståelse av hvordan mennesker ble dratt inn i "red light" områder og livet der.


På ettermiddagen kjørte vil ut til et landområde som Anu Silas har kjøpt og planlegger skole for lokale landsbyer omkring. Totalt kan den ta 3000 barn. Byggestart håper hun skjer i juli. I morgen skal vi besøke prosjektene hun har like utenfor byen i et slumområde.
Dr. Elisabeth Bugge snakker med Anu Silas. De planlegger helsesjekk for barn og foreldre i morgen.

Så bar det i veg til et kjøpesenter for å kjøpe klær til noen gutter fra et barnehjem. Disse har vi fulgt opp i 10 år og nå er de nesten voksne flotte menn! De går på skole og noen har startet å jobbe. Vi spiste god middag sammen før vi reiste til hotellet igjen, Mange fine opplevelser. Ser frem til enda flere! I morgen er det felt arbeid i 30 grader, vi gleder oss !