Reiseblogg

Følg med oss på reisene våre her!

torsdag 24. mars 2011

Når katastrofen inntreffer.


En kan undre seg og gruble over spørsmålet om hvorfor Gud ikke griper inn og redder mennesker som er utsatt for nød og katastrofer. Hvor er Gud når jordskjelv knuser hus, tsunamier kommer med styrke som maltrakterer byer og natur til det ugjennkjennelige.
I slike situasjoner finnes det nok desverre flere spørsmål enn svar og den mest utdannede teolog vil ha problemer med å forklare og forsvare disse hendelsene. Er det Guds straff over oss syndige mennesker? Har Vår Herre rett og slett forlatt oss? Hvordan kan en allmektig Gud tillate at hans eget skaperverk utrydder uskyldige mennesker?

Krig, terror og menneskeskapt ondskap kan vi delvis legge forklaring på at menneskeheten ble gitt fri vilje til å styre over godt og ondt. Vi tenker at Gud har gjort oss ansvarlige for selv å gjøre kloke og produktive valg.
Men hvilke valg har vi når skjebnen og livet snur vrangsiden til, hvilke valg har en mor som brått har mistet sitt dyrebare barn i ulykke eller naturkatastrofe.

Vi har problemer med å finne mening med alle lidelsene vi mennesker blir utsatt for. Det er ingen mening med ubegripelig sorg og nød, jeg klarer ikke å se at Gud har til hensikt å skape katastrofer som kan forklares på et høyere plan. Men jeg har tro på en omsorgsfull Gud, en Gud som lider med oss. En Gud som sender mennesker, tanker og handlinger for å komme oss til undsettning og hjelpe oss gjennom de prøvelsene livet har gitt oss.
Gjennom mennesker tror jeg Gud har sitt virke, ved et utrettelig hjelpemannskap som leter gjennom ruiner for å finne overlevende. Gjennom modige menn som setter livet på spill for å stoppe atomreaktorers dødelige stråler.


På våre reiser i India har vi vært så heldige og truffet mennesker som har satt sitt eget liv på vent. Det er mennesker som uredde har gått inn i livsfarlige slumområder hvor vold og lemlesting er dagligdags, mennesker jeg har lært å kjenne og beundre. De har en drivkraft som er nærmest uendelig, et gudegitt kall for å beskytte de forsvarløse og svake.
Pia