Reiseblogg

Følg med oss på reisene våre her!

tirsdag 24. september 2013


September 2013, et sted i Norge. 

Det ringer i skoleklokka. Elevene slutter å spille fotball og hoppe tau, og stiller seg opp for å møte læreren før de går inn i klasserommet. Barna har nettopp begynt skoleåret, og de nye skoene er fremdeles hvite, hettejakkene er siste mote og hvis man ser på andre siden av skolegården står de nye syklene pent oppstilt. Mange av elevene har blitt kjørt til skolen av foreldrene, selv om de bor rett i nærheten. Læreren kommer, elevene tar på innesko, går inn i klasserommet, setter seg ved pulten og er klare for undervisning. Klassen følger et opplegg på SmartBoard, Internett er kun et tastetrykk unna. Elevene skriver sine notater i en ny skrivebok, eller kanskje en Ipad som skolen har investert i.

September 2013, Nagaland, Nord-India.

Nord i India, mot grensen til Nepal, i en av 31 landsbyer der stammefolket Phomtribe bor, er 200 elever stimlet sammen hver uke i et skolehus bygget opp av bambus. De fleste av barna har reist langt ned fra fjellene for å gå på denne ene skolen. De kan tross den lange skoleveien føle seg heldige som går på skole og ikke må arbeide som bønder fra de er små. Den lokale kirken støtter lønnen til de seks lærerne som strekker seg langt for å gi barna sin kunnskap. Det er ingen digitale tavler. Ingen Ipader. Ingen sykler i skolegården. De har ingen skolegård. Blyanter og skrivesaker har ikke skolen råd til, undervisningen foregår ved repetering av det læreren sier.

Månedslønnen til lærerne er 300 kroner. Skolen forsøker å samle inn 8 kroner fra hver familie per måned, men svært få familier har råd til å betale dette. De har lite, eller ingenting. Det mangler elektrisitet, skolebygningen faller snart fra hverandre, og lærerne lever fra uke til uke på det lille kirken kan samle inn til lønn.

Pastoren i denne landsbyen er far til Imsula Phom som er en nær samarbeidspartner med Hearts of Mercy.  Denne mannen er over 80 år og gjør sitt ytterste for at elevene skal kunne beholde skolen med de få ressursene de kan oppdrive. Imsula og hennes mann Twinkle ( familiebilde under) driver en bibelskole i Pune, og har lenge sett etter en bistandsorganisasjon som kan hjelpe Phomtribe-barna i Nagaland og de fantastiske ildsjelene de har som lærere. Det har ikke vært noen organisert bistandsarbeid i dette området tidligere.  Hearts of Mercy ønsker å ruste opp skolen og gi lønn til lærerne slik at elevene kan få gratis undervisning.

Husker du selv hvordan det var å gå på skolen, hvor mange hjelpemidler vi hadde for å lære det vi trengte for utdannelsen? Kanskje er du selv lærer, eller kjenner noen som er det? De fleste av oss kan huske følelsen det var å åpne en ny skrivebok, føre inn navn med en nyspisset blyant eller legge bokbind på den nye leseboka med flotte farger. De færreste av oss kan sette oss inn i hvordan det er å sitte på en jordgulv og repetere lærerens ord mens bena verker etter dagens lange vandring til skolen. Vi i Hearts of Mercy ønsker å gjøre en liten forskjell for disse 200 elevene i Nagaland, og vi trenger din hjelp! Har du lyst til å bli fast giver, kan du for 300 kroner faktisk lønne en lærer en hel måned. Har du lyst til å gi et enkeltbidrag, kan nettopp din gave bidra til at elevene får skrivesaker, et solid tak over hodet og bedre lokaler enn de har i dag.

Du kan være med og gjøre en forskjell! Er du med?

Kontonummeret vårt er 1503 15 26032 Ønsker du å bli fast giver, send oss en mail på: post@heartsofmercy.no

Styret i Hearts of Mercy drar til India i høstferien for å besøke våre samarbeidspartnere der. En større gruppe reiser til Pune og Chennai vinterferien 2014. Følg med oss her på bloggen så får dere vite mer om hvordan pengene deres utgjør en stor forskjell for hjelpetrengende barn, ungdom og familier i India!