Reiseblogg

Følg med oss på reisene våre her!

onsdag 10. oktober 2018

Skoletime

En liten leksjon på den nye skolen til Siita Nest

tirsdag 9. oktober 2018

Uganda Tirsdag 9.10.18

I dag har vi vært på Siita Nest Mother`s Love Home og Siita Nest Nursery and Primary School.
Alice startet denne organisasjonen i år 2000, etter at hun hadde mistet mange slektninger og venner til HIV og Aids. Hun tok til seg 14 unger og bodde i en liten leilighet i byen, der sov alle på gulvet og hun lå nærmest døra for å beskytte dem.


Videre har Siita Nest hjulpet de fattigste av de fattige. I dag har ca 130 unge fått hjelp til å fullføre høyere utdannelse. Ca 20 unger bor hos dem i dag, og på lørdag åpner de den nybygde skolen som skal romme 200 barn fra 3 -12 år.
                                      


En av de store utfordringene for de fattigste er å betale skolepenger på 300,- pr barn i måneden.



Kunnskapen om HIV/Aids er et viktig tema i skolen og det er fortsatt mye stigma rundt denne sykdommen, som gjør at mange barn og familier har lite fremtidshåp.




Siita Nest har utekjøkken, og ønsket er å installere biogassanlegg slik at både helseplager og bruk av skog kan reduseres.

Her får Kristin afrikansk hårpryd
Vi var veldig heldige som fikk møte Anne Brit fra Norge, som har giftet seg med Kasim, et barn av Siita Nest, en velutdannet ingeniør. De har valgt å vie sine liv til arbeidet på Siita Nest.


mandag 8. oktober 2018

Uganda mandag 8.10.18

Støvet fra den røde sanden fyller både bilen og neseborene når vi kjører på humpete veier inn til landsbyen der skolebarna fra 3 til 12 år møter oss med "Welcome visitors"
Barna som går her på skolen har fått et nytt håp for framtiden grunnet skolegang og omsorg fra Irene sitt prosjekt som som heter School of Hope and Women of Hope. Her får over 200 barn skolegang og  200 landsbykvinner som får drive med håndarbeid og catering for å tjene noen penger til livets opphold. Hiv/aids har i årtier frarøvet disse menneskene framtidshåp.

Videre går turen til Sam sin skole som ligger i en landsby som ble kalt"gamle folks landsby" fordi framtiden for barna ikke hadde noen fokus. Etter mange års arbeid og samtaler med landbyfolket kom skolen igang og barnas drømmer kan bli virkelighet.

     

Sam har grunnlagt en farm der familier kan arbeide og få mat til husholdet. Utvikling og innovasjon er i høysetet for tiden, og på farmen har en gruppe ungdom bygget et biokjemisk anlegg som gir biogass til matlaging og lys. Kumøkk gir biogass og til slutt gjødsel til farmens mange vekster.
Hovedtanken er  å redusere hogging av trær til brensel, lungeplager for kvinner grunnet røyken fra mat laget på åpen ild, samt rene landsbyer i forholds til avfall.




Vi fikk nydelig Kaffe rett fra plantasjen på farmen og det gledet norske kaffehjerter. Vannet var kokt på egenprodusert biogass.
Mange spennende møter og inntrykk, og dagen i morgen venter oss med nye håp for fremtiden.